You are currently viewing Lyhyesti uskosta

Lyhyesti uskosta

Sana usko on lyhyt ja monimerkityksinen. Uskoa on ainakin kahta lajia:

  • a) ihmeitä aikaansaava usko ja
  • b) pelastava Jumalalle kelvolliseksi tekevä usko.

Usko, joka saa aikaan ihmeitä ja toimintaa

Ensimmäinen näkee Jumalan mahdollisuuksia vaikeissa tilanteissa ja luottaa, että Jumala auttaa. Myös monilla uusia avauksia Jumalan valtakunnassa tekevällä on tämä usko: Jumala voi tehdä suuria ja haluaa tehdä suuria asioita juuri nyt. Epäilevän kristikunnan keskellä he lähtevät rohkeasti uskossa liikkeelle toimimaan.

Usko, joka saa aikaan pelastuksen

Jälkimmäinen usko on pelastavaa, vanhurskauttavaa eli Jumalalle kelvolliseksi tekevää. Raamattu monin kohdin vakuuttaa, että usko Jeesukseen pelastaa meidät. Riemuitsen siitä, että meillä on tämä ”uskosta vanhurskauttamisen oppi”.

Uskosta vanhurskauttaminen – teoista vanhurskauttaminen – tunteista vanhurskauttaminen?

Olisi kauheaa, jos meillä olisi vaikka ”ilosta vanhurskauttaminen”, ”tunteista vanhurskauttaminen”, ”rukouksesta vanhurskauttaminen”, ”teoista vanhurskauttaminen” tai ”kokemuksista vanhurskauttaminen.”

Tuossa pelastuminen olisi epävarmaa, koska se riippuisi omista saavutuksistamme ja tunteistamme. ”Uskosta vanhurskauttaminen” ei kiinnitä huomiota omaan uskoon, sillä usko tarttuu ja katsoo Jeesukseen. Omaan uskoon tuijottaminen tekee alamittaiseksi. Jeesuksen tekojen katsominen antaa toivon: Minäkin kelpaan!

Usko ei edellytä tunteita

Voit uskoa, että Jeesus sovitti syntisi, pelasti sinut nyt ja lopullisesti taivaassa, lunasti syntisi ristinkuolemallaan! Voit uskoa sen nyt, vaikka et tuntisi ja kokisi mitään. Tai kokisit ihan päinvastaista! Tunteminen ja kokeminen saattaa tulla jälkijunassa. Mutta ne eivät ole ratkaisevia. Turvaa Jumalan armoon Jeesuksen sovitustyön ja sovitusveren perusteella vaikka ilman mitään tunteita! Se on kristillistä uskoa!

Tämä on ote toiminnanjohtaja Mika Tuovisen tammikuun 2022 lähettäjäpiirikirjeestä. Mission Europen työ tähtää uskon syntymiseen ja vahvistumiseen. Kaikilla työntekijöillä on lähettäjäpiiri, mikä mahdollistaa työn.
(29.1.2022)

Vastaa