Ilkka Puhakka kulki Venäjän vankiloissa kahdenkymmenen vuoden ajan. Nuo matkat veivät mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Tutuksi tulivat huonot maantiet, tiettömät taipaleet ja vankilat, joihin ei päässyt muuta kuin pienlentokoneella, yhteysjunalla tai laivalla.

”Tulin tuntemaan käsittämättömän alkeellisia olosuhteita, joissa ei voi kuvitella kenenkään asuvan. Tapasin noilla matkoilla ihmisiä, jotka suurella sydämellä jakoivat omista vähäisistä ruuistaan toisten hyväksi ja tekivät elämän arvokkaaksi ja mielekkääksi järjettömissä paikoissa,” kertoo Puhakka useissa kirjoissaan, jotka hän on tehnyt yhdessä toimittajavaimonsa Marjonkanssa.

– Me, jotka tätä työtä teimme, saimme usein kuulla kysymyksen: ”Mitä te veitte noihin vankiloihin?” Me veimme sinne ruokaa, vaatteita, käsinkudottuja villasukkia, lääkkeitä ja muita arkisen elämän tarpeita, mutta se ei ollut suurin syy mennä sinne.

– Meidän päävientiartikkelimme oli TOIVO! Sellainen toivo, joka auttaa ihmistä elämään ja kestämään tilanteissa, joissa ei inhimillisesti ole mitään järkeä eikä mieltä. Sellaista toivoa, joka avaa silmät näkemään mahdollisuuksia ja tarkoitusta siellä, missä sitä ei odota olevan. Tämä toivo on elävä suhde Jeesukseen Kristukseen.

– Oli hienoa vuosien kuluessa nähdä se muutos, mitä Jeesus oli monissa vangeissa ja vartijoissa saanut aikaan. Kun aikani katselin tuota kaikkea ja samalla elin todeksi tuon kaiken, tajuisin, että haluan kertoa tuon saman asian uudelleen Suomessa. Tajusin sen, että todellinen pimeys ei asu olosuhteissa, vaan ihmisen sydämessä, olkoonkin olosuhteet millaiset hyvänsä.

– Ennen Venäjän vankiloita, kun kerroin ihmisille Jeesuksesta, tein sen paljolti sitä pohjalta, että olin kuullut, lukenut ja kokenut jotain Hänestä. Nyt kerron Jeesuksesta, koska olen omin silmin nähnyt, mitä Hän voi saada aikaan, miten Hän voi muuttaa ihmisen elämän ja miten Hän tuo valon – toivon – sinne, missä on pimeyttä.

Ulkopuolisesta herätykseen

Ilkka Puhakka kohtasi Jeesuksen yllättäen 17-vuotiaana.

– Se tapahtui pääsiäisenä 1972. Vanhempi veljeni Jorma oli tullut uskoon ja sitoutunut rukoilemaan puolestani. Kun tulin pääsiäisenä kotiin, teologiaa opiskeleva isoveli odotti ja rukoili. Hän kysyi, haluanko rukoilla kanssani. Minun piti vastata, että en, mutta kuulin vastaavani kyllä.

Siitä saakka Puhakka on ollut tietoinen kutsumuksestaan.

– Uskossani on ollut vaihtelua, mutta kutsumus evankelistan työhön on ollut aina vahva.

Pitkä tie

Oulussa syntynyt Ilkka oli saanut aikanaan häirikkönä potkut oppikoulusta, eikä Raahen ammattikoulu tuntunut omalta tieltä. Hän meni Helsingin Laajasalon kristilliseen opistoon ja suoritti keskeytyneen keskikoulun loppuun siellä. Laajasalon opiston tiedottajalinjalta löytyi myös Marjo-vaimo. Lukihäiriöiselle nuorelle miehelle sopiva apu.

Laajasalon kautta Ilkka päätyi Helsingin Raamattukouluun ja Risto Santalan vaikutuspiirin 1973. Uintiurheilua harrastanut Ilkka Puhakka valmistui ev.lut. kirkon nuorisonohjaajaksi ja oli siinä työssä Keravalla seitsemän vuotta.

– Keravalla oli suuri nuorisoherätys. Se oli minulle iso kokemus. Sieltä minut houkuteltiin nuorisotyönjohtajaksi Suomen Raamattuopistoon, Kauniaisiin, mutta tajusin pian, ettei se ole minun juttuni. Minä olen julistaja.

Kansan Raamattuseuraan Ilkka Puhakka siirtyi vuonna 1987 kristilliseen alppityöhön erikoistuneeksi nuorisotyöntekijäksi. Välillä Puhakan 5-henkinen perhe vietti vuoden Saksan Schwarzwaldissa. Siellä hän tutustui Eine ja Kalevi Lehtiseen, ja kutsu evankelistaksi vahvistui.

Samaan aikaan alkanut työ Venäjän vankiloissa oli toinen mauste, joka on osaltaan vaikuttanut siihen, millainen julistaja Ilkka Puhakasta tuli. Ilkka sanoo olevansa ennen kaikkea raamatunopettaja, mutta opettajana hänen otteensa ei ole raamatuntutkijan vaan evankelistan. Hänen opetuksensa keskiössä on aina Jeesus Kristus. Puhakkaa kutsutaan usein Jeesus-mieheksi.

– Homman juju ei ole vain oma elämä ja kokemukset, vaan Raamattu ja Jeesus, hän tarkentaa.

Mission Europe avasi ovia

Ilkka Puhakka siirtyi Kansan Raamattuseurasta Mission Europen palvelukseen 2012. Saksassa päämajaansa pitävä Mission Europe tarjosi pienen talon dynaamisuuden ja kansainväliset yhteydet.

– Mission Europessa olen evankelista ja raamatunopettaja.

Ilkka Puhakan päätyökenttiä ovat Suomi, Viro, Israel, USA…

– Kierrän Suomessa opettamassa seurakunnissa ja pienissä tai isommissa evankelioimistapahtumissa yli tunnustuskuntarajojen.

– Toinen iso työkenttä on Viro, joka on Mission Europen suuri sijoitus yhteistyössä Viron kirkon Misjonikeskuksen kanssa.

– Kolmas iso kenttä on Israel. Siellä pääkumppani on Sarigim King’s Kids Jerusalem, joka tekee kristillistä lapsi- ja nuorisotyötä. Sen erityispiirteenä on tuoda yhteen juutalaiset ja arabinuoret.

Vuosittain Ilkka Puhakka vetää opintomatkoja Israeliin, eräänlaisia aikamatkoja Jeesuksen aikaan. Hän pyrkii eläväisellä tyylillään ja syvällisillä raamatuntutkimuksilla houkuttelemaan matkalaiset kuulemaan omin korvin, näkemään omin silmin ja tuntemaan kuin ne kuulijat, jotka Jeesuksen seurassa kulkivat.

Lisäksi Ilkka Puhakka käy puhujamatkoilla USA:ssa, Espanjassa, Ruotsissa sekä satunnaisesti muissa maissa. Venäjän vankilatyön hän joutui jättämään 20 vuoden jälkeen, kun Venäjän politiikan muutos teki hänestä ulkomaisen agentin.

Evankelistana loppuun asti

– Olen luvannut Herralle, että pidän kunnostani niin hyvää huolta, siltä osin kuin voin, että pysyn remmissä loppuun asti. Horisontissani ei näy eläkeaikaa. Toivon, että saan palvella niin kauan kuin älyä riittää ja pystyn selkeästi puhumaan, Ilkka Puhakka linjaa tulevaisuuttaan Turun saariston kodissaan koronakeväänä 2020.

Hänen vuosirytminsä on selkeä: syksy tiukkaa työtä, joulukuussa lomaa ja kirjallisia töitä yhdessä Marjo kanssa mm. Radio Deille. Tammikuusta toukokuuhun tiukkaa työtä, ja kesä löysemmin saaristosta ja lapsenlapsista nauttien.

– Vankila opetti minulle, että meillä on maailman paras vientiartikkeli, toivo, joka on Jeesuksessa.

– Usko on yhteyttä Jumalaan. Synti on sen yhteyden katkeaminen. Siksi minä julistan yhteyden uudistajaa, Jeesusta. Opetan mitä Jeesus opetti: hänen vertauksiaan, kärsimyshistoriaansa, hänen kuolemaansa ja ylösnousemustaan niin aidosti, että yleisöni kokee olevansa kuin yksi Jeesuksen ajan kuulijoista.

– Jeesus on minun juttuni. Haluan puhua ja opettaa hänestä niin, että ne, jotka eivät häntä tunne, oppisivat tuntemaan hänet; ja ne, jotka tuntevat hänet, oppisivat ymmärtämään häntä paremmin.

Liity Ilkan ja Marjon lähettäjäksi! & Anna lahja heidän työlle.