You are currently viewing Millainen mies oli yhtenevän Euroopan takana?
Euroopan sielu ja Eurooppa-päivä sekä Robert Schuman

Millainen mies oli yhtenevän Euroopan takana?

Tänään 9.5.2024 Eurooppa-päivä ja Kristuksen taivaaseenastumisen päivä osuu samalle päivälle. Noista jälkimmäinen on niin sanottu liikkuva pyhä. Tämän kirjoituksen inspiraation lähteenä oli aamun YLEn uutisissa kuultu sanoma Eurooppa-päivän juurista ja sen liittyminen Robert Schumaniin. Toinen lähde on Evangelical Focus -verkkolehden kirjoitus, jossa Jeff Fountain kertoo Eurooppa-päivän juurista. Ne menevät Robert Schumanin kolmen minuutin puheeseen 9.5.1950.

Euroopan kristilliset juuret

Kun Jeesus Kristus nousi taivaaseen hän antoi samalla lähetyskäskyn. Suuri osa kristityistä toteutti tätä ja evankeliumi tuotiin Eurooppaan. 

Paavali julisti kreikkalaisille ja roomalaisille, Patrick Irlannin kelteille, Bonifatius germaanisille kansoille, Wulfila gooteille, Kyrillos ja Methodius slaaveille. 

He olivat vain joitakin kuuluisuuksia, suurinta osaa evankeliumin julistajista emme tiedä. Jumalan rakkaudesta kertova evankeliumi on kaikunut kaikkialla Euroopassa ja rakkaudesta lähtevät teot ovat muovanneet arkea ja rikastuttaneet kansojen kulttuuria. 

Mutta myöskään niin sanotun kristillisen Euroopan historiassa on synkkiä sivuja. Kristityt eivät ole eläneet Herransa mukaisesti. Mutta silti kristilliset arvot ovat vahvasti muovanneet eurooppalaisuutta. Kuten eräs arkki-ateisti Richard Dawkins totesi: emme ymmärrä Eurooppaa ilman kristinuskoa ja Raamattua.

Schumanin julistus

Tänään 9.5. vietettävä Eurooppa-päivä liittyy kristinuskoon ainakin kahdella tavalla. 

Ensinnäkin siinä toteutuu monet kristillisen uskon ajatukset rauhasta ja sovinnosta. 

Toiseksi päivän taustalla kristitty poliitikko, Ranskan ulkoministeri Robert Schuman, joka 9.5.1950 järjesti Pariisissa lehdistötilaisuuden, jossa piti kolmen minuutin puheen. Schuman esitti siinä radikaalin suunnitelman Euroopan yhtenäisyydestä. 

Kolmen minuutin puhe muutti Eurooppaa. (Kun tutkii maailmaa muuttaneita puheita ne olivat lyhyitä eikä mitään pitkiä esitelmiä.) Robert Schuman halusi yhdistää Ranskan ja Saksan hiili- ja terästuottajat, ja kaikki halukkaat saavat liittyä tähän liittoon. Tästä sai alkunsa Euroopan hiili- ja teräsyhteisö. 

Schumanin puhe pyrki yhdistämään Eurooppaa ja estää tulevia sotia, joissa hän itsekin oli joutunut taistelemaan joitakin vuosia aiemmin. 

Eurooppa – älä menetä sieluasi

Schuman varoitti, että tämän hiili- ja teräsyhteisön ja yhdistyvän Euroopan ei tulisi olla vain taloudellinen ja teknologinen projekti, vaan se tarvitsee sielun. Tässä Schuman näki kristinuskon tärkeänä. 

Robert Schumanille oli tärkeää hänen uskonsa Jeesukseen Kristukseen. Hän näki Euroopan kristinuskoon perustuvana kertomuksena. Schuman uskoi, että juurien katkaisu kristinuskoon kadottaa Euroopasta tasa-arvoisuuden, ihmisarvon, suvaitsevaisuuden ja myötätunnon. 

Eurooppa tarvitsee rauhan lähettiläitä

Suomalaisina olemme osa Eurooppaa. Robert Schuman halusi sodan kauhujen jälkeen yhtenäistää Eurooppa, jotta uudet kauhut eivät tulisi keskellemme.

Kristityillä on tehtävä rauhan ja sovinnon rakentamiseksi. Itse asiassa siihen on erinomaiset lähtökohdat ihmiskäsityksestämme nousten: Jokainen on tärkeä. Jumala on itse rauhanrakentaja, joka antoi Jeesuksen rakentamaan rauhan meidän ja hänen välille. Kristinuskon ytimessä on sovinnon ja rauhan julistaminen ihmisen ja Jumalan välille sekä ihmisten välille. Rauhan rakentajia tarvitaan.

Kristityillä on erityinen tehtävä pitää esillä evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta ja kutsua uskonsa kadottaneita eurooppalaisia palaamaan Jumalan yhteyteen. Lisäksi täällä on paljon niitä, joilla ei ole lainkaan tietoa, että on mahdollista löytää henkilökohtainen yhteys Jumalaan Jeesuksen Kristuksen kautta. Meillä on lähetystehtävä Euroopassa.

Mission Europe on mukana tässä tehtävässä. Haluamme olla mukana lähetystehtävässä entistäkin voimakkaammin ja selvemmin. Eurooppa-päivä on siis myös meidän juhla- ja työnäkypäivämme!

Mika Tuovinen, toiminnanjohtaja&julistaja, Mission Europe

ILOITSEMME JOS TÄTÄ TIETOA JAETAAN!

Klikkaa alta:

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN

Vastaa