You are currently viewing Kerro heille, että minä rakastan heitä!

Kerro heille, että minä rakastan heitä!

”Olin matkalla Pietarissa. Pysähdyimme odottamaan tulkkia kyytiin. Nousin pimeässä illassa autosta leputtamaan selkääni. Siinä koin olevani Jumalan puhuttelussa. Ikään kuin Hän olisi sanonut minulle: ”Minä rakastan näitä ihmisiä! He ovat minulle rakkaita! Kerro tämä heille!” Tämä kokemus vapautti sydäntäni. Minulla on annettavana suuri viesti kohtaamilleni ihmisille: ”Jumala rakastaa teitä! Te olette hänelle tärkeitä”. Olen pyrkinyt kertomaan tätä.”

Näin kuvaa Mission Europen evankelista-kouluttaja Petri Välimäki Venäjän matkalla tapahtunutta.

Venäjä on ollut Mission Europen sydämellä jo 30 vuoden ajan eli koko järjestön elinkaaren. Mission Europe perustettiin kesällä 1991 tukemaan Kalevi Lehtisen missioita kotimaassa, Venäjällä ja muualla. Takana oli Missio Leningrad syksyllä 1990, joka oli Neuvostoliiton historian suurin julkinen kristillinen tapahtuma Ortodoksisen kirkon 1000-vuotisjuhlien jälkeen. Lenin-hallin missiossa kymmenet tuhannet vastasivat myönteisesti Jeesuksen kutsuun.

Tuon jälkeen Kalevi Lehtinen ja hänen työtoverinsa Markku Happonen ymmärsivät tarvitsevansa uuden evankelioimistyöhön keskittyvän ketterän työkalun. He perustivat puolisoittensa kanssa Mission Europen. Kalevi Lehtinen ja Markku Happonen ovat kulkeneet missioissa Uralilla ja Volgalla. Suuret missiot ovat toistaiseksi ohi, mutta työ Venäjällä jatkuu.

Koulutusta työntekijöille ja vastuunkantajille

Petri Välimäki on viiden vuoden ajan kouluttanut Inkerin kirkon pastoreita ja vastuunkantajia sekä pitänyt sielunhoidollisia seminaareja Pietarissa mm. Inkerin kirkon Kelton koulutuskeskuksessa ja alueen kirkoissa, Moskovan rovastikunnassa ja Siperian Novosibirskissa sekä Karjalan kaupungeissa ja kylissä. Pandemian vuoksi Petri jatkaa nyt samaa työtä internetin välityksellä.

Tänä keväänä on ollut kolme koulutustapahtumaa Inkerin kirkon nykyisille ja tuleville työntekijöille. Aiheena on sielunhoito, joka on Petrin vahvoja osaamisalueita, ja josta Petri on kirjoittanut useita kirjoja. Sielunhoito-opetukseen kytkeytyy myös Petrin kutsumus evankelistana, ilosanoman jakajana.

Kirjat opetuksen tukena

Kaksi Petri Välimäen kirjaa on käännetty venäjäksi. Ensin käännettiin kirja ”Tartu elämään – Suuntaviittoja elämän tarkoituksen kokemiseen, terveeseen itsetuntoon ja kutsumuksen löytämiseen”.

Juuri nyt venäläisestä painosta on tullut toinen kirja ”Lähellä ihmistä”, joka on käytännöllinen sielunhoidon ja terapeuttisen lähimmäispalvelun käsikirja. Venäjänkielisessä teoksessa lukujen järjestystä on hieman muokattu. Kirjan ensimmäinen osa tukee paimenuutta ja hengellistä ohjausta, toinen osa erilaisten ongelmien kohtaamista. Mission Europe osallistui kirjojen kustantamiseen.

Petri ilahtui huomatessaan venäläisen kustantajan liittäneen kirjan kanteen jakeen Jeremian kirjasta: ”Minä annan teille mieleni mukaiset paimenet, ja he johtavat teitä viisaasti ja taitavasti” (3:15). Se juuri tuntuu hänestä suuriarvoiselta, kun Jumala itse heitä siinä vahvistaa.

Mitä Venäjä on opettanut?

Mitä Venäjä on opettanut kokeneelle luterilaiselle papille? Petri vastaa:

”Olen kokenut hurjan määrän kohtaamisia, paljon vieraanvaraisuutta, lämpimyyttä ja hienoa yhteyttä. On hienoa palvella opetustehtävässä näitä ihmisiä.”

”Inkerin kirkko on erilaisessa tilanteessa kuin oma kirkkomme. Se ei ole enemmistökirkko. Minusta tuntuu, että luottamus Raamattuun ja Jeesuksen ainutlaatuisuus ovat siellä korostuneemmin esillä. Tämä rakentaa myös itseäni vierailujen aikana.”

”Suomessa on valtavan hyvää, asiantuntevaa ja laadukasta sielunhoidon ja terapian koulutusta. Mutta monesti kun sanoo sanan ”Jeesus”, tulee torjunta. Sellainen on evankeliumista puhdistettua sielunhoitoa. Vanhastaan sielunhoidossa on ollut erityisen keskeistä ihmisen ja Jumalan välinen suhde. Ja siinä tukeminen. Suomessa sielunhoidosta saattaa kuitenkin helposti jäädä Jeesus pois, jolloin sen ydin ei ole enää evankeliumi, niin kuin sen pitäisi olla. Venäjällä en koe tätä. Jos siellä jättäisi sielunhoidon opetuksesta Jeesuksen pois, he pettyisivät opetukseen. Muilta osin kyllä koen, että Suomessakin on paljon hyvää opetusta ja jaettavaa tällä alueella.”

Tästä eteenpäin

Petrillä on evankeliumin työssä monta rautaa tulessa. Hän on pidetty julistaja televisiossa, radiossa ja seurakunnissa. Viimeisimpänä projektina on Voimaa Sanasta -ohjelmat TV7-kanavalla yhdessä Timo Pokin ja Mika Tuovisen kanssa.

Petri toimii Mission Europen evankelistana ja kouluttajana. Hän haluaa puolisonsa Mariannen kanssa toimia Jumalan rakkauden välittäjänä, mihin ikinä Jumala lähettää.

En ihmettele, jos Petriä kuunnellessasi kuulet sanat: Jumala rakastaa sinua! Sinä olet tärkeä Jumalalle!
Aikamme tarvitsee tällaisia laajasydämisiä Jumalan rakkauden välittäjiä.

Jos haluat liittyä Petrin ja Mariannen lähettäjäpiiriin, voit tehdä niin tästä: Haluan liittyä lähettäjäpiiriin!

-Kirjoittaja Mika Tuovinen on Petrin työtoveri Mission Europessa.
(23.4.2021)

Vastaa