You are currently viewing Karitsa, joka on voittanut

Karitsa, joka on voittanut

Kirkossani on tänään Hyvän paimenen sunnuntai. Mieleeni tulee siitä kolme asiaa:

  1. Vanhassa testamentissa Jumala on paimen, joka suree eksynyttä kansaansa, jonka hallitsijat ja uskonnollinen johto on jättänyt heitteille. Siksi Jumala lähettää profeettoja, jotka kutsuvat kansaa kääntymään. Kääntymiskutsu muistutti karjan kotiinpaluu kutsua: Tulkaa tänne paimenen luokse.
  2. Jeesus on hyvä paimen, mutta myös lammas, joka uhrattiin puolestamme. Hyvä paimen antaa henkensä lammasten edestä. Ilmestyskirja käyttää Jeesuksesta muutaman kerran nimitystä ”Juudan Leijona”, mutta yleisin nimitys on kymmeniä kertoja esiintyvä ”Karitsa”, jolla viitataan ihmiskunnan synnin vuoksi teurastettuun uhrikaritsaan.
  3. Jumala antaa seurakunnassa monille kaitsemisen tehtäviä. Palkattujen ja vapaaehtoisten työntekijöiden tehtävä on huolehtia seurakunnasta, karitsoista, antaa heille ruokaa ja varjella heitä vaaroilta.

Herätys, joka muutti maailmaa

Tässä blogissa oleva kuva on Saksassa 1700-luvulla syntyneen voimakkaan herrnhutilaisseurakunnan (veljesseurakunta, Brüdergemeine) tunnus. Teksti on kyllä englanniksi. ”Karitsamme on voittanut – Seuratkaamme häntä”.

Siinä on sekä Golgatalla tapahtunut tosiasia että meidän tehtävämme: Seurata Jeesusta.

Veljesseurakunnassa tämä tarkoitti vahvaa kristittyjen yhteyttä ja evankeliumin levittämistä kaikkialle maailmaan. Kyseessä oli yksi maailmanhistorian suurista lähetysherätyksistä, jossa maallikkoja lähetettiin palvelemaan ja julistamaan evankeliumia. Vuonna 1727 he aloittivat ympärivuorokautisen rukousketjun, jossa aina joku oli rukousvuorossa, ja sitä kesti yli sata vuotta. Vuonna 1728 he alkoivat julkaista Päivän tunnussanaa, joka on levinnyt moniin maihin ja Suomessakin sitä luetaan vielä tänään. Herätyksen inhimillisenä keskushahmona oli kreivi Nikolaus Ludwig von Zinzendorf (1700-1760).

Suomalaiset herätysliikkeemme ovat saaneet vaikutteita tästä suuresta herätyksestä. Moni kaipaa herätystä tänäänkin. Herätys on siellä, missä ihmisiä tulee uskoon, rakkaus Jeesukseen lisääntyy, kristityt tekevät parannuksen synneistään, tunnustavat ne ja haluavat elää oikein, rukouselämä voimistuu, kristityt rakastavat ja tukevat toisiaan ja haluavat viedä sanoman voittaneesta karitsasta lähelle ja kauas.
Karitsamme on voittanut! Seuratkaamme häntä!
(18.4.2021)

Vastaa